Vill du veta mer?

Utbildning, bakgrund och personligt


Sarah Delshad, född 21 juli 1990, har kurdiskt påbrå och växte upp i Gävle. Hon gick grundskolan där och tog studenten med slutbetyg i juni 2010. September 2013 tog hon sitt pick och pack för att styra kosan mot huvudstaden, där hon läste Poppius journalistskola.

Poppius journalistskola är Skandinaviens äldsta utbildning i journalistik, skolan grundades 1947 i Stockholm. Sarah Delshad var mottagare av Poppius mångfaldstipendium med motiveringen:

Sarah Delshad ger unga kvinnor en välbehövlig röst i mediebruset. Hennes engagemang, nyfikenhet och drivkraft bidrar till att andra nyanser och perspektiv lyfts fram och bättre speglar dagens Sverige.”

Stipendiet delas ut till en person med rötter i andra kulturer för att stärka mångfalden inom svensk journalistkår och journalistutbildning. Stipendiet motsvarar avgiften för Poppius grundkurs i praktisk journalistik, VT 2014 på 22 900 kronor. Kursen innehöll bland annat: nyhetsvärdering, tidningsredigering och layout, redaktionellt arbete, pressetik samt journalistikens villkor.

Sarah Delshad har utöver Poppius journalistskola även läst kurserna; Journalistikens lagar, Religion som politiskt vapen samt Granska trossamfund på medieinstitutet FOJO.

Sarah Delshad var en av de nominerade till Raoul Wallenbergspriset 2015. Det priset tilldelas en verksam person i Sverige som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, genom kunskapshöjande insatser om alla människors lika värde. Prissumman på 100 000 kr har gjorts möjligt genom stöd från den svenska regeringen.

Hon har även nominerats till Diversityindex mångfaldspris 2017 och utnämnts av tidningen Gefle Dagblad till en av Gästriklands mäktigaste kvinnor 2018.

Hon är representerad av Aller Medias influenceravdelning och bloggar på Motherhood. Vi har också flera gånger sett henne som debattör och kommentator i TV, bland annat i SVT:s Aktuellt, Morgonstudion och Gokväll. Som frilansskribent har hon bl.a. publicerats på DN kultur och Damernas Värld.

Hon är medlem i svenska Journalistförbundet och innehar förbundets presslegitimation. Sarah Delshad är en etablerad samt frekvent anlitad kultur- samt medieproducent. En folkbildande samhällsröst med ett stort engagemang. Hon jobbar fristående och brett samt innehar F-skatt. 

Sarah Delshad är bosatt i Tyresö, Stockholm tillsammans med make som jobbar inom finans. Hon har en son född juni 2020. På fritiden dricker hon kopiösa mängder med kaffe, älskar böcker, natur och spinning samt spenderar en hel del tid framför Netflix.

Fotograf: Emma Kjellquist

Fotograf: Emma Kjellquist